1 lipca 2025
Rolnictwo ekologiczne

Definicja rolnictwa ekologicznego

Rolnictwo ekologiczne to sposób gospodarowania zwany także biologicznym, organicznym lub alternatywnym, określane potocznie jako „rolnictwo bez chemii”. Polega na takim zarządzaniu gospodarstwem, które sprzyja procesom biologicznym udostępniającym z gleby składniki pokarmowe dla roślin i zapobiega nasilonemu występowaniu szkodników roślin uprawnych, a stosowane metody produkcji są przyjazne środowisku przy zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa.

System gospodarowania oparty jest o środki produkcji pochodzenia naturalnego tj. biologicznego i mineralnego nieprzetworzonych technologicznie.

Produkty pochodzące z upraw ekologicznych to produkty żywnościowe o najwyższej jakości.

Zasady rolnictwa ekologicznego

 Rolnictwo ekologiczne to system gospodarowania , który jest zrównoważony pod względem ekologicznym, ekonomicznym i społecznym, aktywizujący przyrodnicze mechanizmy produkcji rolniczej poprzez stosowanie naturalnych środków produkcji, zapewniający trwałą żyzność gleby i zdrowotność roślin
i zwierząt. Gospodarstwo rolne postrzegane jest jako samoregulujące, wykorzystujące lokalne zasoby przyrodnicze. Kardynalną zasadą jest także wykluczenie z rolnictwa ekologicznego organizmów modyfikowanych genetycznie(GMO) oraz ich produktów.

Istotną, ważną zasadą rolnictwa ekologicznego jest odrzucenie środków chemii rolnej, weterynaryjnej i spożywczej. Do podstawowych cech rolnictwa ekologicznego należą:

  • ochrona środowiska produkcji rolniczej: gleby, wody, powietrza, krajobrazu (dążenie do biologicznej samoregulacji w obrębie gospodarstwa rozumianego jako system ekologiczny);
  • wysoka wartość biologiczna płodów rolnych („pierwotna”), nawiązująca do właściwości produktów powstających naturalnie w przyrodzie,
    bez ingerencji człowieka;
  • poprawa żyzności gleby, uważana za podstawę zdolności produkcyjnych;
  • dążenie do zamknięcia obiegu materii, poprzez zrównoważenie produkcji roślinnej i zwierzęcej w gospodarstwie (samowystarczalność paszowo-nawozowa);
  • różnorodność biologiczna (gatunkowa), sprzyjająca przywracaniu równowagi w środowisku produkcji.

 

Przejdź do treści